2011年6月30日星期四

同時列入正版/庶民米芝蓮 - 竹葉亭(鰻魚飯)@銀座

http://www.unagi-chikuyoutei.co.jp/

竹葉亭係銀座區既鰻魚飯老店,江戶末期(約150年前)喺京橋附近(現在既新富町)開業,至今已經傳到第七代。東京米芝蓮同庶民米芝蓮先後喺2008年出版,而竹葉亭竟然能夠同時列入正版米芝蓮既一星同庶民既三星,實在非常特別。是否意味佢又平又好食?

今次食既係分店,位於銀座晴海通三越對面,一出地鐵就見。我同老婆由屋企踩單車,十分鐘就到。星期日中午,等位都只係約五分鐘。坐樓上tatami,係真係要跪嗰隻。環境係冇乜特別既日式裝修,不過聽講木挽町本店好靚。服務普通啦,喺日本,算唔上好。餐牌有中英文,遊客都唔怕。

鰻魚,係好講究既日式料理,講究情度不下於壽司。俗語話「串三年,剖八年,燒一生」,既係學串鰻魚要三年,學剖要八年,學燒要學一世。(題外話:亦有說「剖五年」,可能嗰個人勁啲啦。但好多台灣blog將「串」同「剖」掉轉我就唔認同,因為我覺得剖應該難過串。)

另外,關東關西都有唔同做法。關東風,又稱江戶風,鰻魚切頭切尾,從背部劏,先蒸(令魚皮變軟),後斬件用竹籤串燒,講究燒烤時既細心,肉質既嫩滑。關西風唔切頭尾,從魚肚劏,唔蒸,用鐵籤原條串燒,燒得比較豪邁,魚皮香脆,為求香脆燒焦都唔理。據聞關東風鰻魚唔劏肚係因為江戶時代武士忌諱「剖腹」,是真是假無從稽考。

又題外話:其實名古屋都有自己既風格,叫「ひつまぶし」(Hitsumabushi),
當地人叫Hitsumamushi,Mamushi喺關西就係鰻魚咁解。佢既食法係將鰻魚飯分三份 - 第一份就咁食,第二份加葱加wasabi,第三份加茶或湯汁。有店甚至分四份,第四份你可以再歎你最喜歡嗰款。不過呢種「風格」好易抄,而家喺香港都見到。

咁,咩風最好食?因人而異,也因店而異啦。憑記憶感覺,我最喜歡喺京都食過既一次關西風。有機會大家一定要試下。但事實上而家就算喺關西都越黎越多關東風既鰻魚店,大家食之前要睇清楚呀。

講返竹葉庭。我地叫左¥1890既普通鰻魚飯A。嗯... 普通好味啦。佢既鰻魚係好嫩滑,比一般超市、餐廳既好食。但我嫌佢唔夠汁,可能佢唔想蓋過鰻魚本身既味道,但我唔太鍾意接近白飯既味道配鰻魚。其實佢冇乜唔妥,只係覺得「唔係掛,咁就係米芝蓮?」事實上好多人都話米芝蓮冇公信力。我希望可以親身去驗證多啲!

除左「風」,其實仲有兩點值得一提。
1. 即燒?竹葉庭上菜超快,我懷疑佢唔係。
2. 鰻魚係天然定養殖?絕大部份喺日本食到既都係養殖,包括竹葉庭。人人都話「野田岩」好食好多,而「野田岩」就係自稱用天然鰻。希望搵日去試下。

估唔到寫下寫下寫左咁長。有時食野研究下食物食店背後既歷史文化,的確好有趣 =D




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